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MIMO with Cross-Polarized Antenna 

Introduction (as a question): 

For antenna-port conducted measurements on equipment with multiple outputs (e.g., MIMO), 
Attachment 662911 D01 of this publication specifies that the power levels from the outputs should be 
added.  The same is also true of power spectral densities (PSDs).  However, in the special case of a 
MIMO system with two outputs driving a cross-polarized pair of linearly polarized antennas, radiated 
measurements will yield a result that differs from that of conducted measurements because a linearly 
polarized measurement antenna aligned with one of the transmit antenna polarizations will see only the 
emissions from that antenna.  Given that a radiated emission measurement might respond to only one 
output at a time in that case, the following guidance is provided to clarify the following questions. 

• Is it really necessary to sum the power levels from the two outputs when performing conducted 
measurements? 

• If summing of power or PSDs is required for conducted measurements, is such summing also 
required for radiated measurements? 

Response:    

Interpretation of requirements on output power, EIRP, ERP, or their spectral densities for equipment 
with two outputs driving linearly polarized antennas that are cross-polarized with respect to each other 
depends on the rule part and the correlation of the transmitted signals. 

Unless otherwise specified in the applicable rule part, we will apply the following interpretations to 
cases involving transmission from linear cross-polarized antennas: 

(1) Where an FCC rule specifies limits on antenna-port conducted power or conducted power spectral 
density (PSD), the rule applies to the total power or PSD delivered to the two antennas (i.e., the sum of 
the two powers or PSDs). 

(2) Where an FCC rule specifies limits in radiated terms such as EIRP or ERP, the limits apply to the 
maximum emission that would be observed by a linearly polarized measurement antenna.  For radiated 
measurements, the maximum need be performed only over two polarizations for the receive antenna—
horizontal and vertical. 

The implementation of these interpretations is described below. 
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Rules That Specify Conducted Limits 

Where an FCC rule specifies limits on antenna-port conducted power or conducted power spectral 
density (PSD) (e.g., Sections 15.247, 15.407, 90Y), the rule applies to the total power or PSD delivered 
to the two antennas.  Compliance will usually be demonstrated by conducted measurements, but radiated 
measurements are permitted under certain circumstances, such as for devices with integral antennas and 
with no provision for antenna-port conducted measurements.  Power and PSD measurements must be 
summed across the two outputs (for conducted measurements) or across the two measurement 
polarizations (for radiated measurements), as described below.    This interpretation applies even when 
power limits must be reduced based on directional gain of the transmit antenna, resulting in a limit that 
is similar to an EIRP limit when antenna gain is above a threshold value. 

Where conducted measurements are used for compliance with conducted limits, the measured conducted 
output power or PSD must be summed across the outputs, as described in Attachment 662911 D01 of 
this publication. 

Where radiated measurements are used for compliance with conducted limits, the following steps are 
required to ensure that the total emission power or PSD is determined for equipment driving cross-
polarized antennas: 
(1) Measure radiated emissions with vertical and horizontal polarizations of the measurement antenna; 
(2) Convert each radiated measurement to transmit power or PSD based on the antenna gain; 
(3) Sum the powers or PSDs across the two polarizations. 

 

Rules That Specify Radiated Limits 

Where an FCC rule specifies limits in radiated terms such as EIRP or ERP (e.g., Parts 27C and 90Z), 
compliance may be demonstrated by radiated measurements.  In many cases, it is also permissible to 
demonstrate compliance by combining conducted power measurements with antenna gain (including 
array gain, if any).  If the rules or applicable measurement procedures specify how to handle circular, 
elliptical, cross-polarization, or horizontal and vertical polarizations, follow the rule.  If not, we will 
interpret EIRP or ERP limits as applying to the maximum emission that would be observed by a linearly 
polarized measurement antenna, as follows.   

Where radiated measurements are used for compliance with radiated limits, measurements are 
performed in the usual manner, and no extra steps are required. 

Where conducted measurements are used for compliance with radiated limits, the EIRP or ERP (total or 
spectral density) of each of the two transmit chains is computed separately based on measured output 
power or PSD and antenna gain.  The decision of whether or how to combine the results is then made as 
follows. 
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(1) If the transmitter output signals are completely uncorrelated as defined in Attachment 662911 D01, 
of this publication, then each of the two EIRPs or ERPs (total or spectral density) must individually be 
below the limit. 

(2) If one of the transmitter outputs is a 90-degree phase-shifted replica of the other and the phase 
centers of the two antennas are co-located (as would be the case when creating a circularly polarized 
transmission using linearly polarized antennas), then the each of the two EIRPs or ERPs (total or 
spectral density) must individually be below the limit [as in (1)]. 

(3) If the transmitter output signals are correlated as defined in attachment 662911 D01 of this 
publication and the conditions of (2) do not apply, then the sum of the two EIRPs or ERPs (total or 
spectral density) must be below the limit.  (See Attachment 662911 D01 of this publication regarding 
summing spectral densities.) 

The explanation for case (3), above, is as follows.  Suppose two transmit chains individually produce 
field strengths Ea and Eb at a point in space on the main response axis of the antennas and that the two 
signals are perfectly correlated at that point.  If the antennas had the same polarizations, the field 
strengths would directly add.  However, with cross-polarization the two field strengths must be 
combined as vectors with one oriented at a 90 degree angle with respect to the other.  The combined 
field strength has a magnitude equal to the square root of the sum of the squares of the two field 
strengths, or, equivalently, the square of the combined field strength is equal to the sum of the squares of 
the two individual field strengths.  Since EIRP and ERP are proportional to the square of the field 
strength, the combined EIRP or ERP is equal to the sum of the individual EIRPs or ERPs. 

 


