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SCANNING RECEIVER 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 

 

Question 1 – What is the definition of a scanning receiver?   

 

Answer 1 – Scanning receivers are defined in Section 15.3(v):   

 

For the purpose of this part, this is a receiver that automatically switches among two or more 

frequencies in the range of 30 to 960 MHz and that is capable of stopping at and receiving a 

radio signal detected on a frequency.  Receivers designed solely for the reception of the 

broadcast signals under Part 73 of this chapter, for the reception of NOAA broadcast weather 

band signals, or for operation as part of a licensed service are not included in this definition.  

 

 

Question 2 – What authorization procedure is required for scanning receivers? 

 

Answer 2 – Scanning receivers are subject to certification (Sections 2.907, 2.911, etc.) per 

15.101(a).   

 

 

Question 3 – Is certification required for an amateur-radio receiver end product that also scans 

the frequencies outside of the authorized amateur radio service bands, such that it is considered 

as a scanning receiver? 

 

Answer 3 – Yes, since it is considered a scanning receiver, it is subject to certification. 

 

 

Question 4 – What are the approval requirements for a scanning receiver end-product that has a 

mini 6DIN I/F connector, and where users can connect it to TNC or slow-scan TV?  The supplier 

of this device does not provide equipment that connects to the scanning receiver.  It is possible 

that the user chooses to connect this device to a personal computer.  Is this device considered a 

computer peripheral thus subject to certification or Supplier’s Declaration of Conformity (per 

Section 15.101)?  

 

Answer 4 – Because the device can connect to a personal computer, and can be programmed by 

the user, it is considered to be a composite device (Sections 2.947(f), 15.31(h), 15.31(k)) 

comprised of Class B peripheral and scanning receiver.  The scanning receiver portion must be 



 
175505 D01 Scanning Receiver FAQ v01 

Page 2 

certified, and the peripheral portion is subject to either certification or Supplier’s Declaration of 

Conformity (SDoC).  

 

 

Question 5 – The end-product of Question 4 also has GPS I/F.  Is this portion of the scanning 

receiver subject to Part 15 if it operates at frequencies over 1 GHz?  

 

Answer 5 – No, the definition for a scanning receiver applies only to receivers that tune to two 

or more frequency bands between 30 MHz to 960 MHz.  Other types of receivers may require 

authorization as a digital device or specific requirements as specified in Section 15.101.  The 

receivers are also subject to the general operating requirements of Section 15.5.  For 

authorization of digital devices see KDB Publication 896810. 

 

 

Question 6 – If a device is strictly intended for and used only in an automobile, will it be 

considered exempt per Section 15.103? 

 

Answer 6 – The scanning receiver portion of an end product is always subject to certification.  

Section 15.103 allows exemption of the digital circuitry portion used in automobiles, however, 

the scanning receiver is required to be certified. 


