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CITIZENS BROADBAND RADIO SERVICE DEVICES 

HANDSHAKE PROCEDURES 
  

 

Question 1:  May Customer Premises Equipment (CPE) operating in the Citizens Broadband Radio 

Service (CBRS) obtain an equipment authorization that allows it to operate temporarily up to the power 

levels permitted for a CBRS device (CBSD; e.g., base station (BTS-CBSD)) when it is unable to connect 

with a Spectrum Access System (SAS) except through the BTS-CBSD and no other means?    

 

Answer 1:  Yes, under specific conditions.  We recognize that there are circumstances where an End-

User Device operating as a CPE could be receiving a signal from a BTS-CBSD or another CBSD that is 

already authorized by the SAS, but the CPE needs to operate at signal levels higher than the 23 dBm 

permitted by rules for End-User Devices. In that case, the rules permit such devices to be authorized as a 

CBSD operating at higher power levels [Section 96.47(b)], and the CPE must register with a SAS as a 

CBSD.  Other resources, if available, such as a wireline or wireless broadband service should be used to 

access the SAS.  If there are no other means to close the loop with a SAS, the CPE may establish a 

connection with the SAS by using the frequencies authorized for the BTS-CBSD (“in band” 

communications), under the following conditions that will be implemented through the equipment 

authorization program: 

 

• We will authorize a CPE to operate at the power levels permitted for CBSDs as a “CPE-CBSD” that 

may connect to the BTS-CBSD initially to register with and be authorized by the SAS.  This 

transmission must be: 

o used only for communicating to the SAS for registration and authorization of the device; and, 

o at the lowest power level necessary for communications with the BTS-CBSD;  

o on a channel used by or indicated by the BTS-CBSD after receiving an authorization signal 

from the BTS-CBSD; 

o limited in duration and duty cycle to the minimum time necessary to get a grant from the 

SAS; this time should not exceed 1 second within any 10-second period, 10seconds within 

any 300-second period, or 20 seconds within any 3600-second period. 

 

• The CPE-CBSD must register with the SAS irrespective of power levels at which the device is set to 

operate – even below 23 dBm.  The application for the grant must clearly indicate this operation. 

 

• After the CPE-CBSD is registered and authorized by the SAS, the CPE-CBSD can start data 

transmission in the CBRS band using the channels and power levels authorized by the SAS. 

 

• In the event the CPE-CBSD needs to reconnect to a SAS or renew its connection for registration and 

(re)authorization purposes, the device can use the same or a shortened protocol to reestablish 

connection. 

o The maximum number of unsuccessful attempts to complete a registration by a CPE-CBSD 

should also be limited and specified by the applicant. 
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Equipment Authorization Procedures: 

 

For equipment authorization of devices which may need to use “in-band” communications, the specific 

protocol for communications must be pre-approved by the Commission under the Pre-Approval Guidance 

(PAG) procedures for manufacturers.1  The submission for such approval must include a description of 

the conditions under which such communications will occur, the maximum permitted transmission times, 

duration, and repetition rates for the messages for connecting to the SAS, and any arrangements for 

avoiding interference.  Each line item on the grant for the CPE-CBSD must include grant note 40: ‘This 

device may be operated as a CBSD-CPE subject to configuration and control protocols as specified in the 

filing.’  The submission should also explain how the protocol will be verified to show compliance with 

the specifications and other technical requirements.2 

 

The test report must demonstrate compliance with the technical requirements and appropriate use cases.  

The CPE-CBSD must be tested with a compatible BTS-CBSD to demonstrate compliance.  

 

 

Change Notice: 

10/22/2019: 940660 D02 CPE-CBSD Handshake Procedures v01 is being replaced by 940660 D02 CPE-

CBSD Handshake Procedures v02 to clarify the Equipment Authorization Procedures.  

 

                                                           
1 KDB Publication 388624 D01, Pre-Approval Guidance Procedure. 

2 Devices that use the SAS emulator and approved test procedures developed by WInnForum, are not required to 

include the technical details of how the protocol is verified in the equipment authorization filing.  


