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U-NII DEVICES TRANSITION PLAN 
 

 

Question 1:  What are the effective dates for the U-NII rules adopted by the Commission in ET Docket 

No. 13-49 (R&O FCC 14-30 and MO&O FCC 16-24)? 

Answer 1:  The U-NII rules in the Report and Order (ET Docket No. 13-49) became effective on June 2, 

2014.  These rules were amended by the MO&O and became effective on May 6, 2016.  Grants of 

certification for devices operating under the new U-NII rules, can be issued as of the effective date of the 

rules.  In adopting the rules, the Commission also established a transition time period during which 

devices approved under Section 15.407(b)(4)(ii) may no longer be marketed, manufactured or imported.  

Section 15.407(b)(4)(ii) states “Devices certified before March 2, 2017 with antenna gain greater than 10 

dBi may demonstrate compliance with the emission limits in Section 15.247(d), but manufacturing, 

marketing and importing of devices certified under this alternative must cease by March 2, 2018.  Devices 

certified before March 2, 2018 with antenna gain of 10 dBi or less may demonstrate compliance with the 

emission limits in Section 15.247(d), but manufacturing, marketing and importing of devices certified 

under this alternative must cease before March 2, 2020.” 

Certification grants under Section 15.407(b)(4)(ii) will have either note code 48 or 49.  See Q&A #6. 

General Guidance: All equipment authorization filings (for new FCC ID or permissive change) for U-

NII devices must be under the New Rules.  Grants for devices under the New Rules must use Note Codes 

38, 48 or 49. 

Permissive Change:  Section 2.1043 addresses the conditions for Class II and Class III permissive 

changes for equipment that has not been modified through changes in hardware.  Such changes are 

permitted by software only.  KDB Publication 178919 provides additional guidance on permissive 

changes.  In the following questions and answers, references to Class II permissive changes also include 

Class III permissive changes for software defined radios (SDR), unless specifically noted otherwise. 

NOTE: Permissive changes for approval under the New Rules for devices that were approved under the 

Old Rules must include a statement in the cover letter that the device under the Old Rules was not 

marketed or sold after June 2, 2016. 

 

Question 2:  Can a device presently approved under the Old Rules in Section 15.247 (i.e., equipment 

class DTS) operate under the New Rules for U-NII-3 devices (i.e., using equipment class NII)?  

Answer 2:  Yes, a Class II permissive change filing is required to demonstrate compliance with the New 

Rules for U-NII-3 devices.  The application is made under equipment class NII.  The procedure for 
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adding the new equipment class to the filing is described in KDB Publication 178919 D02.  See also 

Answer 7 for more information on filing requirements. 

 

Question 3:  Do we have to update filings for all operating devices? 

Answer 3:  No, if the device is not currently being marketed.  If the device approved under the Old Rules 

is currently marketed, manufactured, imported, or sold then it must comply with the New Rules and have 

an updated grant. 

 

Question 4:  If a device was previously certified in only one U-NII sub-band, can it be approved for 

additional U-NII sub-bands?  Can the manufacturer file this change as a permissive change? 

Answer 4:  Yes, the device must demonstrate compliance with the New Rules in the additional sub-

bands, including the security requirements. 

 

Question 5:  Is it possible for a device approved under the Old Rules in the U-NII-3 band to be approved for 

operation in the additional 25 MHz recently added to the U-NII-3 band? 

Answer 5:  Yes, this requires a Class II or Class III permissive change filing to demonstrate compliance 

with the New Rules.  Compliance must be shown for operation in the entire U-NII-3 band.  It is not 

permitted to mix the provisions of the Old Rules and the New Rules within a U-NII sub-band. 

 

Question 6:  What are the grant conditions, comments, or note codes for devices approved under the New 

Rules?  

Answer 6:  The following note codes should be used on grants for devices approved under the New 

Rules. 

For all filings (new and permissive changes) for all sub-bands supported by the device and operating 

under the New Rules including the requirements of Section 15.407(b)(4)(i):  

 Note Code 38: This device has shown compliance, in all grant-listed U-NII sub-bands, with the 

new rules for U-NII devices adopted under Docket No. 13-49 and may be marketed, 

manufactured, or imported after the June 1, 2016 transition deadline. 

For all filings (new and permissive changes) for all sub-bands supported by the device and operating 

under the New Rules including the requirements of Section 15.407(b)(4)(ii):  

 Note Code 48: The device has been approved under § 15.407(b)(4)(ii) for antenna gains greater 

than 10 dBi and cannot be manufactured, marketed, sold or imported after March 2, 2018.  

 

 Note Code 49: The device has been approved under § 15.407(b)(4)(ii) for antenna gains of 10 

dBi or less and cannot be manufactured, marketed, sold or imported after March 2, 2020.  

 

Question 7: What are the minimum test data and information requirements for Class II permissive change 

applications? 

Answer 7: The following guidelines are provided for what test data and information needs to be included 

in permissive change filings for devices originally approved under the Old Rules. 
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NOTE: Permissive changes applications under the New Rules for devices that were approved under the 

Old Rules must include a statement in the cover letter that the device under the Old Rules was not 

marketed or sold after June 2, 2016. 

In the following provisions, (*) denotes that software security requirements are as described in KDB 

Publication 594280 D02. 

a) Changes in operations in U-NII-1 Band: 

1) For all devices where the authorized power levels are increased, or for fixed devices to operate 

outdoors according to the New Rules, a full test report and including a description of software 

security (*) must be provided. 

2) For fixed devices where there is no increase in authorized power level an attestation with 

description of software security (*) must be provided. 

3) For mobile and portable client devices where there is no increase in authorized power, no 

submission is required for allowing operation outdoors. 

b) Changes in operations in U-NII-2A and U-NII-2C Bands: 

1) For all devices where there are changes in power levels, a full test report with including 

compliance with EMC, DFS and software security description (*) as listed in KDB Publication 

905462 (Section B) must be provided. 

2) For devices to be authorized to operate in the TDWR band, a full test report showing compliance 

with DFS tests (see KDB Publication 905462 D02) and software security description (*) must be 

provided. 

c) Changes in operations in U-NII-3 Band: 

1) For devices previously authorized under Section 15.407 Old Rules to be modified to operate 

under the New Rules, a full EMC test report and software security description must be provided. 

2) For devices previously authorized under Section 15.247 to be modified to operate under the New 

Rules with changes in total power, a full EMC test report and software security description must 

be provided. 

3) For devices previously authorized under Section 15.247 to be modified to operate under the New 

Rules and the technical requirements of Section 15.407(b)(4)(i) with no changes in total power, a 

test report including the following must be provided: 

i) Band-edge measurements; 

ii) Band Power; 

iii) High and Low channel emissions;  

iv) Power Spectral Density Measurements; and 

v) Software Security description  

4) For devices previously authorized under Section 15.247 to be modified to operate under the New 

Rules and the technical requirements of Section 15.407(b)(4)(ii) with no changes in total power 

or hardware changes, the following must be provided: 

i) Test report showing compliance with Section 15.247(d) emission limits.  Alternatively, if 

there are no hardware changes, an attestation that the device is applying under Section 

15.407(b)(4)(ii) and that the emission limits comply with Section 15.247(d) for all 

antenna configurations. 
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ii) A list of all approved antennas with gain of 10 dBi or less, or list of antennas with gain 10 

dBi or greater.  Acknowledgement of the appropriate restrictions for the appropriate 

antennas.  The specific condition of marketing will be based on the highest gain antenna 

permitted with the device. 

iii) The instructions, for modular transmitters, to be provided by grantee to their customers to 

ensure the specific marketing restrictions, including transition dates, for each 

antenna/device configuration are clearly explained. 

 

Question 8: Does the U-NII deadline of June 1, 2016 apply to U-NII devices under the Old Rules that, 

during a warranty period, are repaired, refurbished, or replaced? 

 

Answer 8: As long as the repaired, refurbished, or replacement device is identical to and has the same 

FCC identifier of the original device, the transition date does not apply, as long as, and contingent on that 

the device is not sold to third-parties or to the original party, and is supplied only to the original party 

under the warranty of the original device.  The importation restriction (Part 2 Subpart K) does not apply 

to such a device, and it can be imported into the U.S. if needed. 

 

Question 9: Will the FCC allow a change-in-ID of a U-NII device that was authorized only under the Old 

Rules? 

 

Answer 9: No.  It is now passed the deadline.  All filings must meet the new rules.   

 

 

Change Notice 

06/03/2014:  926956 D01U-NII Transition Plan v01 is replaced by 926956 D01U-NII Transition Plan 

v01r01.  Updated text of the note codes in question 15 and added a new question 16 on permissive change 

applications. 

10/17/2014: 926956 D01U-NII Transition Plan v01r01 is replaced by 926956 D01U-NII Transition Plan 

v01r02.  Clarified text in answers 1, 7 and 9. 

10/19/2015: 926956 D01 U-NII Transition Plan v01r02 is replaced by 926956 D01 U-NII Transition Plan 

v01r03.  Added new question and answers 17 and 18. Other editorial-only cleanups done across the 

document. 

01/07/2016: 926956 D01 U-NII Transition Plan v01r03 is replaced by 926956 D01 U-NII Transition Plan 

v01r04.  Revised answer 2 with new transition date. 

04/07/2016: 926956 D01 U-NII Transition Plan v01r04 is replaced by 926956 D01 U-NII Transition Plan 

v01r05.  Revised answers to address U-NII-3 rule changes adopted in FCC 16-24. 

04/08/2016: 926956 D01 U-NII Transition Plan v01r04 and v01r05 are replaced by 926956 D01 U-NII 

Transition Plan v01r06.  Revised answers to address U-NII-3 rule changes adopted in FCC 16-24. Fixed 

error in Q3 in v01r05.  

08/22/2016: 926956 D01 U-NII Transition Plan v01r06 is replaced by 926956 D01 U-NII Transition Plan 

v02.  Updated to reflect that the changes related to the transition date June 2, 2016. 

 


