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REQUEST FOR DECLARATORY RULING 
BACKGROUND 
 FCC Order 07-188 was issued on November 8, 2007 and went into effect on March 
24th, 2008.  The Order provides for LNP rules and obligations to be extended to 
interconnected VoIP carriers.   Targeted Technologies is an interconnected VoIP carrier 
and not a CLEC.  Upon issuance of this Order Targeted Technologies attempted to provide 
services in an ILEC territory where there is little competition.   Targeted ordered PRI lines 
terminated at a leased location in the rate center from the ILEC and had 600 DID’s placed 
on the PRI’s.  Targeted has signed up over 800 customers in the area, but the ILEC has 
refused to port the customer’s numbers claiming the Order does not require such ports.   

 

ISSUE 

 The disagreement is the interpretation of Section 35 of the Order: 

35. We also clarify that carriers have an obligation under our rules to 
port-out NANP telephone numbers, upon valid request, for a user that is porting that 
number for use with an interconnected VoIP service.1  For example, subject to a 
valid port request on behalf of the user, a wireline carrier must port-out a NANP 
telephone number to:  (1) an interconnected VoIP provider that partners with a 
wireless carrier for numbering resources, where the partnering wireless carrier’s 

                                                                 
1
 To the extent that an interconnected VoIP provider is certificated or licensed as a carrier, then the Title II LNP 

obligations to port-in or port-out to the carrier are already determined by existing law.  See, e.g., 47 C.F.R. 

§ 52.26(a). 



coverage area overlaps with the geographic location of the porting-out wireline 
carrier’s rate center; or (2) an interconnected VoIP provider that partners with a 
wireline carrier for numbering resources, where the partnering wireline carrier has 
facilities or numbering resources in the same rate center as the porting-out wireline 
carrier.2  Similarly, subject to a valid port request on behalf of the user, a wireless 
carrier must port-out a NANP telephone number to:  (1) an interconnected VoIP 
provider that partners with a wireless carrier; or (2) an interconnected VoIP 
provider that partners with a wireline carrier for numbering resources, where the 
partnering wireline carrier is within the number’s originating rate center.3 

Targeted Technologies’ reading of this Section would apply as follows: 

For example, subject to a valid port request on behalf of the user, a wireline (ILEC) carrier 
must port-out a NANP telephone number to: (2) an interconnected VoIP provider that 
partners with a wireline (ILEC) carrier for numbering resources, where the partnering 
wireline (ILEC) carrier has facilities or numbering resources in the same rate center as the 
porting-out wireline (ILEC) carrier. 

The ILEC agrees it is our numbering partner in the area.  But they believe for it to be a 
“port” they must send it to another carrier.  Our position is if the FCC had meant that the 
wireline carrier had to be different, it would have so stated.  Using terms like “another” or 
“alternate” carrier.  Since the FCC did not use any such language, the legal interpretation is 
they meant exactly what they said; without the insertion of words not present.   Further 
support for such a finding is found in footnote 119 of the order where it states: “119 See id.  
We clarify that carriers must port-out NANP telephone numbers upon valid requests from 
an interconnected VoIP provider (or from its associated numbering partner).  The use of 
the word “or” is obviously important. 

 

Targeted maintains that requiring two carriers in addition to the interconnected VoIP 
provider would effectively defeat the intent of Congress and the Commission’s purpose 
with the Order.  An interconnected VoIP carrier would have to wait for a CLEC that wanted 
to provide a competitor (the interconnected VoIP provider) with a numbering partnership 
to enter a territory.   Additionally, in rural areas where there are no CLEC’s there would be 
no method of expansion by interconnected VoIP service providers.  Alternatively, the 
interconnected VoIP carrier would have to seek CLEC status in each new area of service.  
This would defeat the FCC Order intent which was to prevent depletion of numbering 
resources.  If interconnected VoIP carriers become CLEC, they will apply for numbering 
resources through the NANPA rather than going through the ILEC or forming numbering 
partner relationships. 

While the Order contemplates the use of CMRS providers in the area as a source of 
numbering partners, the practical application of this does not seem available.  There is little 
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 See id. 

3
 See id.  We clarify that carriers must port-out NANP telephone numbers upon valid requests from an 

interconnected VoIP provider (or from its associated numbering partner). 



financial incentive for CMRS providers to provide such services.  Targeted Technologies, 
contacted every CMRS provider in the territory and they had no interest in a numbering 
partnership.   Even carriers with which Targeted shares tower space.   

 

Targeted Technologies therefore requests a Declaratory Ruling that Section 35 of FCC 
Order 07-188 does not require a second carrier (other than the VoIP provider) for the LNP 
rules to apply.  The ports are technically feasible by using RCF or DID’s as has been done in 
the past.   
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