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Question:  What guidelines does the FCC provide to an accrediting body performing a 
technical assessment of a testing laboratory to determine the capability and competence of 
that laboratory to perform EMC tests to show compliance with the FCC regulatory 
requirements, under the FCC Regulations contained in Parts 2, 15, and 18? 

 
Answer:   The Attachment 853844 D01 Accredited Lab Checklist v01 below is intended to 
serve as a guide and provide a minimum list of items to be included in the technical 
evaluation of the test laboratory as part of the complete ISO/IEC 17025 assessment for an 
accredited testing laboratory.  This checklist is not intended to replace the good engineering 
judgment of technical assessor(s), or a thorough evaluation of the facility. 

Attachment List:    

853844 D01 Accredited Lab Checklist v01 

                                                 
1 Publication number when or if published. 
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Attachment  
 

Accredited Testing Laboratory  
FCC Technical Assessment Checklist 

 
April 15, 2010 

 
The following checklist identifies specific items to be evaluated during the technical assessment of a 
testing laboratory to determine the capability and competence of that laboratory to perform EMC tests 
to show compliance with FCC regulatory requirements under the FCC Regulations contained in Parts 
2, 15, and 18.  This checklist is intended to serve as a guide, and provide a minimum list of items to 
be included in the technical evaluation of the test laboratory as part of the complete ISO/IEC 17025 
assessment.  This checklist is not intended to replace good engineering judgment of the technical 
assessor(s) or a thorough evaluation of the facility.  As such, other related items may be evaluated by 
the assessor(s).  The accreditation body shall attest that all responses on this checklist are complete 
and accurate.  The checklist may be provided to the FCC and be publicly available. 
 
The applicable measurement procedures covered by this checklist for equipment subject to the 
technical requirements in Parts 15 and 18 include:   
 

1. ANSI C63.4-2003 American National Standard for Methods of Measurement of Radio-Noise 
Emissions from Low-Voltage Electrical and Electronic Equipment in the Range of 9 kHz to 
40 GHz 

2. ANSI C63.4-2009, American National Standard for Methods of Measurement of Radio-Noise 
Emissions from Low-Voltage Electrical and Electronic Equipment in the Range of 9 kHz to 
40 GHz 

3. FCC MP-5, (February 1986) FCC Methods of Measurements of Radio Noise Emissions From 
Industrial, Scientific, and Medical Equipment 

 
At present, the FCC rules cross-reference the measurement procedures in ANSI C63.4-2003.2  In a 
recent Public Notice the FCC announced that for the purposes of measurements to determine 
compliance of Part 15 radio-frequency devices, applicants can use the procedures of ANSI C63.4-
2003, the revised ANSI C63.4-2009, or the new ANSI C63.10-2009, as applicable.3  References to 
both C63.4-2003 and C63.4-2009 are given in the following list to provide for the assessment of the 
testing laboratory to the standard covered by the accreditation.  The version of C63.4 covered during 
the assessment shall be recorded under the scope of accreditation on the checklist.  
 
The assessor(s) shall mark all items observed and verified at the laboratory.  Circle the letter "Y", 
representing "yes" to show conformance with the criteria.  Circle the letter "N", representing 
"No", to show a deficiency.  If the item is “Not Applicable”, circle “N/A”.  As necessary, record an 
explanation of any deficiency or comment in the space provided. 

                                                 
2  See 47 C.F.R. §15.31(a)(3) regarding general compliance measurement procedures.  See 47 C.F.R 
§2.948(b)(8) regarding the site validation requirements.  The FCC rules were updated to reference C63.4-2003 
under ET Docket No. 03-201 (FCC 04-165).  The continued reference to ANSI C63.1 in Section 2.948(b)(8) 
was an oversight when the rules were updated and the correct reference is ANSI C63.4-2003. 
3  See Public Notice DA 09-2478.  The Commission indicated therein that pending a future rulemaking to 
update the rules, it will accept test data for radiated emissions and NSA performed using the procedures in 
ANSI C63.4-2009.   
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Accreditation Body  

Date Completed  

Completed by  
(Assessor name(s)) 

 
 
 
 

Scope of Accreditation C63.4 
(C63.4-2003 or C63.4-2009) 
and MP-5 

 

Comments 
 

 

Laboratory Name:  
Laboratory Contact:  
Type of Assessment:  
Date of Assessment:  
 
 
I.  DOCUMENTATION (The laboratory shall have copies of appropriate FCC Rules, standards 
and measurement methods based on their scope of accreditation.) 
Y N N/A 1. C63.4-2003: American National Standard for 

Method of Measurement of Radio-Noise 
Emissions from Low-Voltage Electrical and 
Electronic Equipment in the Range of 9 kHz to 40 
GHz; or  

ANSI C63.4-2009, American National Standard 
for Methods of Measurement of Radio-Noise 
Emissions from Low-Voltage Electrical and 
Electronic Equipment in the Range of 9 kHz to 
40 GHz 

         

Y N N/A 2. FCC MP-5-1986:  Methods of measurement of 
radio noise emissions from Industrial, Scientific 
and Medical (ISM) equipment.   

Note: This procedure is only required when the 
prospective testing laboratory is being accredited for 
measuring ISM equipment. The special conditions 
and requirements in MP-5 must be taken into 
consideration, which do not always follow ANSI 
C63.4. 

 

Y N N/A 3. FCC Rules and Regulations, 47 CFR Parts 2, 15 
and 18. 

  

II.  MEASUREMENT INSTRUMENTATION  
Y N N/A 4. Are 50 ohm /50 µH LISNs used per C63.4-2003, 

clause 4.1.2 (C63.4-2009, clause 4.3)?   
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Y N N/A 5. Is the insertion loss of the LISN taken into 

account when determining the test result? (C63.4-
2003, Annex E/C63.4-2009, Annex B) 

  

Y N N/A 6. Are the LISN impedance measurements made at 
the point where the Equipment Under Test (EUT) 
is connected to the LISN with 50 ohm 
termination on the instrumentation monitoring 
port?  Note: Connection of the EUT to the LISN 
socket or at the end of an extension cord may 
make a difference in line conducted 
measurements.  (C63.4-2003, Annex E/C63.4-
2009, Annex B) 

  

Y N N/A 7. Are all unused EUT ports on the LISN 
appropriately terminated? (C63.4-2003, Annex 
E/C63.4-2009, Annex B) 

  

Y N N/A 8. Are the LISNs installed and used in accordance 
with C63.4-2003, clauses 5, 6 and 7 (C63.4-2009, 
clauses 5, 6 and 7) and MP-5?   

Note: The test personnel should be prepared to 
demonstrate how the LISNs are installed and used.   

  

Y N N/A 9. Does each of the antennas used for compliance 
measurements comply with the criteria in C63.4-
2003, clause 4.1.5 (C63.4-2009, clause 4.5) and 
MP-5?   

Note: Rod and log-spiral antennas are not permitted 
for FCC type measurements (47 CFR §15.31(a)(3)). 

  

Y N N/A 10. Are the measurement antennas calibrated in 
accordance with ANSI C63.5-2006?  (C63.4-
2003, clause 4.1.5/C63.4-2009, clause 4.5) 

Note:  The calibration procedure outlined in 
ANSI C63.5-2006 is based solely on horizontally 
polarized measurements performed at a standard 
antenna calibration site, with a measurement 
distance of 10 meters.  The FCC has stated that 
ANSI C63.5-2006 should be used to calibrate 
measurement antennas (KDB Publication 822428). 

  

Y N N/A 11. Are the measuring receiver(s) or spectrum 
analyzer(s) used for compliance measurements 
compliant with the requirements in C63.4-2003, 
clause 4.1.1 (C63.4-2009, clause 4.2)? 

Note:  Part 15 requires the use of measuring 
equipment in compliance with CISPR Publication 16 
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(47 CFR §15.35).  C63.4-2009 references the 
specification in C63.2 or CISPR 16-1-1:2007. 

Y N N/A 12. Is any measurement software used by the testing 
laboratory documented in the test report?  
(C63.4-2009, clause 10.2.7) 

Note: The test personnel should be prepared to 
demonstrate any measurement software used.  When 
parameters are entered by the user of the test 
instrumentation it is considered a data transfer and 
subject to appropriate checks, i.e., check that the 
correct calibration corrections factors are used. 

  

Y N N/A 13. Have the RF cables, RF switches, terminators, 
attenuators and pre-amplifiers been characterized 
in accordance with C63.4-2003, clause 4.4.5 
(C63.4-2009, clause 4.7.5)? 

  

III.  TEST FACILITIES  
A.  Facilities for Measuring Power-line Conducted Emissions 

Y N N/A 14. Are the power-line conducted ambient signal 
levels at least 6 dB below the limit per C63.4-
2003, clause 5.1.2 (C63.4-2009, clause 5.1.2) or 
can it be demonstrated that the testing personnel 
are capable of using alternative methods? 

  

Y N N/A 15. Does each line conducted facility used by the 
testing laboratory comply with the conditions and 
requirements of C63.4-2003, clause 5.2 (C63.4-
2009, clause 5.2) and MP-5 as appropriate?  Is 
the LISN electrically bonded to the reference 
ground plane? 

  

Y N N/A 16. Is the vertical conducting plane, if used, installed 
and used in accordance with C63.4-2003, clause 
5.2.2 (C63.4-2009, clause 5.2.2)?  Is the vertical 
plane bonded (3 cm minimum strap width) 
properly to the horizontal reference ground plane 
(3 bonds minimum)? 

  

B.  Facilities for Measuring Radiated Emissions in the frequency range of 30 MHz to 1 GHz 

Y N N/A 17. For each type and size of EUT to be measured, 
does each radiated emission test facility comply 
with the conditions and requirements of C63.4-
2003, clause 5.4 (C63.4-2009, clause 5.4)? 
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Y N N/A 18. Are LISN(s), filters, and isolation transformers, if 

used, installed in accordance with C63.4-2003, 
clause 5.2.3 (C63.4-2009, clause 5.2.3)?  Is the 
LISN bonded to the ground reference plane? 

  

Y N N/A 19. Is the reflecting ground plane in accordance with 
C63.4-2003, clause 5.4.3 (C63.4-2009, clause 
5.4.3)? 

  

Y N N/A 20. Is the EUT turntable installed and used in 
accordance with C63.4-2003, clause 5.4.4 
(C63.4-2009, clause 5.1.3)? 

  

Y N N/A 21. Is the antenna positioner installed in accordance 
with C63.4-2003, clause 5.4.5 (C63.4-2009, 
clause 5.1.5)? 

  

Y N N/A 22. Does the radiated emission test site(s) meet the 
site validation requirements of C63.4-2003, 
clause 5.4.6 (C63.4-2009, clause 5.4.4) for the 
frequency range of 30 MHz to 1 GHz?   

  

C.  Facilities for Measuring Radiated Emissions in the frequency range of 1 GHz to 40 GHz 

Y N N/A 23. Has the sensitivity of the complete measurement 
system been determined and have any 
preamplifiers used to attain this sensitivity been 
checked to ensure that they do not cause 
distortion, spurious signals or overload (C63.4-
2003, clause 4.1.5.4/C63.4-2009, clause 8.2.4)? 

  

Y N N/A 24. Are the beamwidths of the measurement antennas 
known so that the beamwidth versus size of the 
EUT can be taken into account (C63.4-2003, 
clauses 4.1.5.4, 8.2.4 and 8.3.1.2/C63.4-2009, 
clauses 4.5.4 and 8.2.4)?  Has the antenna 
beamwidth been considered over the full 
frequency range of the test?  

  

Y N N/A 25. Does the EMI receiver or spectrum analyzer 
cover the required frequency range per (47 CFR 
§15.33)? 

  

Y N N/A 26. Does the radiated emission test site(s) meet the 
site validation requirements for measurements 
above 1 GHz? (C63.4-2003, clause 5.5/C63.4-
2009, clause 5.5) 

Note: C63.4-2009 provides two options for test 
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facilities used to make radiated emission 
measurements above 1 GHz, and clarifies that the use 
of RF absorbers on the top of the ground plane is 
permitted. (KDB Publication 704992) 

IV.  EMISSION TESTS   
A.  Power-line conducted emission tests  

Y N N/A 27. Are the AC power-line conducted emission tests 
performed in accordance with the applicable 
parts of C63.4-2003, clauses 6 and 7 (C63.4-
2009, clauses 6 and 7), and 47 CFR §§15.31-
15.35 and 15.107?   

Note:  The test personnel should be prepared to 
demonstrate how the power-line conducted emission 
measurements are performed.   

  

Y N N/A 28. Do the test personnel know when and how to use 
a voltage probe and do they follow the 
requirements of C63.4-2003, clause 4.1.3 (C63.4-
2009, clause 4.4)? 

  

Y N N/A 29. Are all surfaces of the EUT (both floor-standing 
and tabletop systems) at least 80 cm from any 
other conducting surfaces, including all LISNs 
per C63.4-2003, clauses 6 and 7 (C63.4-2009, 
clauses 6 and 7)? 

  

Y N N/A 30. Is the conducted emission test setup in 
accordance with C63.4-2003 Figure 10a for a 
tabletop EUT, Figure 10b for a floor-standing 
EUT and clauses 6 and 7 (C63.4-2009 Figure 7 
for tabletop EUT, Figure 8 for a floor standing 
EUT and clauses 6 and 7)? 

  

Y N N/A 31. Is the excess power cord length between the EUT 
and the LISN folded back and forth in a 
serpentine bundle, located in the center of the 
power cord, not to exceed 40 cm?  (C63.4-2003, 
clause 7.2.1/C63.4-2009, clause 7.3.1) 

  

Y N N/A 32. Is the EUT connected to one LISN and all the 
peripherals connected to at least one other LISN?  
(C63.4-2003, clause 7.2.1/C63.4-2009, clause 
7.3.1) 
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Y N N/A 33. Does the final conducted emission test represent 

the maximized cable configuration and worst 
case mode of EUT operation as based on the 
configuration from the exploratory tests? (C63.4-
2003, clause 7.2.4/C63.4-2009, clause 7.3.4) 

  

Y N N/A 34. For each type of EUT, are measurements made 
over the correct frequency ranges and the correct 
detectors and bandwidth as required by 47 CFR 
§§15.33, 15.35 and 18.309? 

  

B.  Radiated emission tests 

Y N N/A 35. Are the radiated emission tests performed in 
accordance with C63.4-2003 clauses 6, 8, and 11 
(C63.4-2009, clauses 6, 8 and 11)?   

Note:  The test personnel should be prepared to 
demonstrate how the radiated emission 
measurements are performed.  

  

Y N N/A 36. Do the procedures for handling ambient 
emissions follow C63.4-2003, clause 5.1.2 
(C63.4-2009, clause 5.1.2)? 

  

Y N N/A 37. Are exploratory and final radiated measurements 
made in accordance with C63.4-2003, clauses 
8.3, 11 and Annex C (C63.4-2009, clauses 8.3, 
11 and Annex E)? 

  

Y N N/A 38. Is the radiated emission test setup in accordance 
with C63.4-2003, Figure 11a for a tabletop EUT 
and Figures 11b, 12a, and 12b for a floor-
standing EUT (C63.4-2009, Figure 9 for a 
tabletop EUT and Figures 10, 11, and 12 for a 
floor-standing EUT)? 

  

Y N N/A 39. For Information Technology Equipment (ITE), is 
the EUT operated and tested in accordance with 
the procedures in C63.4-2003, clause 11 (C63.4-
2009, clause 11)?   

  

Y N N/A 40. Are unintentional radiators, other than ITE, tested 
in accordance with the requirements in 47 CFR 
§15.31 and the procedures in C63.4-2003, clause 
12 and Annex G (C63.4-2009, clause 12) and 
MP-5? 
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Y N N/A 41. Are intentional radiators tested in accordance 

with the requirements in 47 CFR §15.31 and the 
procedures in C63.4-2003, clause 13 and Annex 
H (C63.4-2009, clause 13)? 

  

Y N N/A 42. Does the radiated emission measurement 
represent the maximized cable configuration and 
worst case mode of EUT operation as based on 
exploratory testing configuration? (C63.4-2003, 
clause 8/C63.4-2009, clause 8) 

  

Y N N/A 43. For each type of EUT, are the correct frequency 
ranges investigated and the correct measurement 
detectors and bandwidth used per 47 CFR 
§§15.33 and 15.35? 

  

Y N N/A 44. For products in which the limits from CISPR 22 
are used to demonstrate compliance with 47 CFR 
Part 15, are the measurements made in 
accordance with 47 CFR §15.109(g)? 

Note:  The test procedures in C63.4-2003 or C63.4-
2009 shall be used to determine compliance to the 
radiated emission limits below 1 GHz  The EUT is 
required to comply with the FCC radiated emission 
limits above 1 GHz . 

  

V.  TEST REPORTS (Assessor should request to review several 
sample test reports for various types of products.) 

  

Y N N/A 45. Does each of the test reports contain all the 
information requested in C63.4-2003, clause 10 
(C63.4-2009, clause 10), and 47 CFR Part 2? 

  

Y N N/A 46. Does the test report reference the standard used 
and define any deviations? (FCC Public Notice 
DA 09-2478) 

  

Y N N/A 47. Is the rationale for selecting and arranging the 
EUT clearly stated and are the components of the 
EUT system clearly identified per C63.4-2003, 
clause 10.1.2 (C63.4-2009, clause 10.2.2)? 

  

Y N N/A 48. Does the test report include photographs or 
detailed sketches of the EUT configuration per 
C63.4-2003, clause 10.1.12 (C63.4-2009, clause 
10.2.12)? 

  

Y N N/A 49. Does the measurement report include a sample 
calculation with all conversion and correction 
factors used? (C63.4-2003, clauses 10.1.4 and 
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10.1.5/C63.4-2009 clauses 10.2.4 and 10.2.5) 

VI.  PERSONNEL COMPETENCY  (The following is a list of general or lead-in questions, which 
are intended to be used as a guide to assess competency of laboratory personnel.  Additional specific 
questions should be used to determine the technical competency of the personnel performing the 
measurement.) 
Y N N/A 50. Are laboratory personnel able to obtain recent 

and appropriate interpretations of the FCC Rules? 
  

Y N N/A 51. Do the test personnel know how to determine if 
an emission is from the EUT or is an ambient 
signal?  Do the test personnel know how to 
handle an emission that is close to, or coincident 
with, an ambient signal?  (C63.4-2003, clause 
5.1.2/C63.4-2009, clause 5.1.2)? 

  

Y N N/A 52. Do the test personnel know how to identify and 
avoid potential overload conditions of the test 
instrumentation? (C63.4-2003, clause 
4.1.1.2/C63.4-2009, clause 4.2 and annex H) 

  

Y N N/A 53. For measurement of ISM equipment, are the test 
personnel knowledgeable of the intricacies and 
special procedures in MP-5 and the rules in 47 
CFR Part 18? 

  

Y N N/A 54. Can the test personnel explain the FCC 
requirements for testing a product in accordance 
with the requirements in 47 CFR §§15.31-15.37?  
Are the test personnel knowledgeable of the FCC 
testing conditions for different types of products? 

  

Y N N/A 55. For a testing laboratory providing in-situ testing 
services, can the test personnel satisfactorily 
describe how measurements would be performed 
at the user's location? 

  

 
 

 


