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Question: 

What are the equipment authorization procedures for vehicular radar devices operating in the 76 

to 81 GHz frequency band? 

 

Answer:  
 

See attachment 653005 D01 76-81 GHz Radars v01 for guidance on authorizing vehicular radars 

under part 95. 
 

Attachment List: 

 

653005 D01 76-81 GHz Radars v01 
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January 29, 2018 

  

 

76-81 GHz RADARS 
 

I. INTRODUCTION 

Radar operations involve the transmission of radiofrequency (RF) signals and analysis of the 

reflections from objects or people to determine their speed, range, and direction.1  Information 

regarding the speed, range, and direction of nearby objects can facilitate a host of applications 

that are beneficial to the public.  In the Report and Order in ET Docket No. 15-26 (FCC 17-94), 

the Commission established rules for licensed radar applications that operate in the 76-81 GHz 

band.2  The Commission added Subpart M to Part 95 of the rules for 76-81 GHz vehicular radar 

operations and certain non-vehicular fixed and mobile radar operations used in airport air 

operations areas (e.g., foreign object debris detection radars, wingtip-mounted radars).   

 
II. VEHICULAR RADAR 

While the rules in Parts 15 and 95 do not specifically define vehicles, Sections 15.252 and 

15.515 of the Commission’s rules (which specify technical requirements for vehicular radar 

systems) do permit the use of sensors mounted in terrestrial transportation vehicles.  This 

supports an expanded rather than narrow view of a vehicle, and the new Part 95 Subpart M rules 

should be interpreted in a consistent manner.  

 

Therefore, sensors certified under Part 15 and Part 95 Subpart M for use on vehicles can be 

deployed on automobiles; trucks; railroad train locomotives; train cars; monorails or trams; 

construction vehicles; farming vehicles such as tractors and harvesters; motorcycles; scooters 

and motorbikes; mobile scissor-lifts and mobile work platforms; and boats and ships operated 

within territorial waters of the United States.  The overall installation must comply with all the 

conditions of grant of certification and the relevant technical standards for such operation.  It is 

                                                      
1 See 47 CFR § 2.1(c) (radar is “[a] Radiodetermination system based on the comparison of reference signals with 

radio signals reflected, or retransmitted, from the position to be determined.”); ITU Radio Regulations 1.100-.102 

(2012). 

2 See Amendment of Parts 1, 2, 15, 90 and 95 of the Commission’s Rules to Permit Radar Services in the 76-81 GHz 

Band, ET Docket No. 15-26, Report and Order, 32 FCC Rcd 8822 (2017).  The 76-81 GHz band is part of the 

“millimeter-wave” spectrum.  The term “millimeter-wave” derives from the wavelength of radio signals on 

frequencies between 30 GHz and 300 GHz, which ranges between 10 and 1 millimeters. 
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not necessary to obtain a new grant of certification for approved sensors to be used on different 

types of vehicles. 

 
III. GENERAL CERTIFICATION RULES AND POLICES 

1. All Part 95 radar equipment requires certification (Section 95.3361) using Form-731 

equipment class “VRD”. 

2. Prohibited applications of radar equipment under this service rule include fixed radar use 

outside of airport areas and airborne radar operations.3 

3. Radars previously certified under Section 15.253 need not be recertified under Part 95.  

Permissive changes and operation of such equipment shall be under Part 95.  

4. Transition provisions for unlicensed 24 GHz wideband (Section 15.252) and Ultra-wideband 

(UWB) (Section 15.515) vehicular radars include:   

 Applications for equipment certification will not be accepted as of September 20, 2018.  

 Class II permissive changes will not be permitted after January 1, 2022. 

 Manufacture, importation, marketing, sale, and installation are not permitted after 

January 1, 2022, except the continued sale and installation of unlicensed 24 GHz 

wideband and UWB radar devices is permitted for the exclusive purpose of repairing or 

replacing defective, damaged, or potentially malfunctioning equipment installed on or 

before January 1, 2022.  This exception is available only when it is not possible to repair 

or replace the radar equipment designed to operate in the 24 GHz band with radar 

equipment designed to operate in the 76-81 GHz band, and is limited to the repair and 

replacement of unlicensed 24 GHz wideband and UWB vehicular radar equipment that 

has been certified for operation in the 24 GHz band.  The Commission expects 

manufacturers to draw on existing stock of equipment that has been approved before 

January 1, 2022 and will address requests for additional relief (e.g., manufacture, 

importation, or product redesign) on a case-by-case basis. 

5. The general technical parameters to be measured and provided in an application for 

certification are listed in Sections 2.1046 through 2.1057 along with Sections 95.3367 and 

95.3379.  Mobile and portable radar devices that operate in the 76-81 GHz band are subject 

to routine environmental evaluation for radiofrequency exposure prior to equipment 

authorization or use (Sections 2.1091 and 2.1093).  

6. Form-731 shall include applicable emission designators.  

7. Relative to the Section 2.1047 modulation characteristics requirement, the following 

information should be provided: 

                                                      
3 Aircraft mounted radars must include an automatic shut-off capability that discontinues all 76-81 GHz radar 

functions while the aircraft is airborne. 
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 Pulsed Radar: pulse width and pulse repetition frequency (if PRF is variable, then report 

maximum and minimum values). 

 Non-Pulsed Radar (e.g., FMCW):  modulation type (i.e., sawtooth, sinusoid, triangle, or 

square wave) and sweep characteristics (sweep bandwidth, sweep rate, sweep time). 

8. No specific bands or bandwidths are designated or required within the 76-81 GHz frequency 

range. 
 

IV. TECHNICAL REQUIREMENTS 

Radiated Power Limits, the radiated emissions limits associated with the fundamental emissions 

of radars intended for operation within the 76-81 GHz frequency band under Part 95 of the 

Commission’s rules, including but not limited to short-range vehicular radars, are specified in 

Section 95.3367 as: 

(a) The maximum power (EIRP) within the 76-81 GHz band shall not exceed 50 dBm based 

on measurements employing a power averaging detector with a 1 MHz Resolution 

Bandwidth (RBW). 

(b) The maximum peak power (EIRP) within the 76-81 GHz band shall not exceed 55 dBm 

based on measurements employing a peak detector with a 1 MHz RBW. 

 

The first requirement specifies an average equivalent isotropically radiated power (EIRP) limit of 

50 dBm and is applicable over the total emission bandwidth (occupied or necessary bandwidth) 

of the transmission.  For example, if the occupied bandwidth (OBW) of the radiated fundamental 

emission is 10 MHz, then this average power limit is to be interpreted as an EIRP density of 

50 dBm/10 MHz.  Similarly, if the OBW is 20 MHz, then the applicable output power limit is 

50 dBm/20 MHz.  The requirement further specifies that measurement of the output power to 

demonstrate compliance with the limit be performed using a 1 MHz RBW, and then integrated 

over the full OBW (10 MHz or 20 MHz in the above examples). 

 

The second requirement specifies a peak-detected EIRP limit of 55 dBm that cannot be exceeded 

in any 1 MHz resolution bandwidth (i.e., a peak EIRP spectral density limit of 55 dBm/MHz).  

The compliance measurement is to be performed by sweeping the transmitted OBW with a 

positive peak power detector, with peak hold activated, using a 1 MHz RBW.  Power integration 

is not to be used in performing this measurement. 

 

 

 


