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Question: 

Is it permitted for sensors certified under Section 15.253(c) for use on automobiles, without additional 

grant of equipment authorization, to be mounted on and deployed on railroad train locomotives; train cars; 

monorails or trams; construction vehicles; farming vehicles such as tractors and harvesters; motorcycles; 

scooters and motorbikes; mobile scissor-lifts and mobile work platforms; and boats and ships operated 

within territorial waters of the United States?   

 

Answer:  
 

The Part 15 rules do not specifically define vehicles in Section 15.253; however, in Section 15.515 which 

specifies “Technical requirements for vehicular radar system”, the rule permits use of sensors “mounted 

in terrestrial transportation vehicles”.  Therefore, sensors certified under Section 15.253(c) for use on 

vehicles can be deployed, without further certification, on railroad train locomotives; train cars; monorails 

or trams; construction vehicles; farming vehicles such as tractors and harvesters; motorcycles; scooters 

and motorbikes; mobile scissor-lifts and mobile work platforms; and boats and ships operated within 

territorial waters of the United States.  The overall installation must comply with all the conditions of 

grant of certification and the relevant technical standards for such operation. 

 

 

Attachment: 

Request for Interpretation of Section 15.253(c)   
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Attachment: 

Request for Issuance of Public Guidance Document; Interpretation of Section 15.253(c) of the 

Commission’s Rules. 

My client requests an interpretation of Section 15.253(c) of the Commission’s rules relative to the 

deployment of an FCC-certified vehicular radar sensor module operating in the 76-77 GHz band. The 

client has such a radar sensor in its product line which is now deployed on automobiles, and used in 

connection with anti-collision and automatic braking systems. The issue is whether this same device, 

unmodified, can be deployed on other types of terrestrial, mobile vehicles without a further grant of 

equipment authorization. Section 15.253(c) of the Commission’s rules permits the use of sensors that 

have a grant of equipment authorization to be used when mounted on “vehicles” (other than aircraft or 

satellites).  

There is no definition of "vehicle" found anywhere in the Part 15 rules. Nor is there any condition 

attached to the manufacturer’s grant of equipment authorization for the radar sensor that would limit the 

deployment of certified automotive radar sensors operating pursuant to this rule subsection to any subset 

of vehicles, other than airborne or satellite-mounted vehicles. We can find no limitation on the 

deployment of these sensors to automobiles or any other specific type of terrestrial vehicle.  

The specific question we now ask is whether or not these certified sensors now actively used on 

automobiles can, without additional grant of equipment authorization, be mounted on and deployed on 

railroad train locomotives; train cars; monorails or trams; construction vehicles; farming vehicles such as 

tractors and harvesters;. Motorcycles; scooters and motorbikes; mobile scissor-lifts and mobile work 

platforms; and boats and ships operated within territorial waters of the United States. The purpose of 

these vehicular deployments would be to improve safety in the operation of personal and industrial 

vehicles and aboard boats and ships within territorial waters, and to prevent collisions between those 

vehicles and other vehicles or between those vehicles and fixed objects. There does not appear any 

substantive difference in interference potential regardless of the type of terrestrial vehicle on which the 

sensors are mounted, and the value of the deployments mentioned herein is similar to the often-

acknowledged value of vehicular radars in reducing instances of injury or death and property damage in 

automobile accidents. 

We can find no authority for any restriction in the normal definition of the term “vehicle” as used in the 

subject rule section, and we would suggest that there is no interference-based justification for limiting the 

deployment of these sensors on terrestrial vehicles which are mobile rather than fixed, whether or not they 

operate on public roadways. 

 


