
 
 

Federal Communications Commission 
Office of Engineering and Technology 

Laboratory Division 
 
 

August 27, 2014 

Draft Laboratory Division Publications Report 

Title: RF Lighting Products Must Meet All FCC Standards to Mitigate Potential Harmful 
Interference to Radio Services 
 
Short Title: RF Lighting 
 
Reason:  New publication to clarify testing requirements for lighting devices. 

Publication: 640677 

Keyword/Subject: RF Lighting, LED Fluorescent lamps, Ballast  

-------------------------------------------------------------------------------- 

Question:    

What is the current guidance for testing RF lighting devices including LEDs and fluorescent light 
ballasts? 

Answer:  
The attachment below 640677 D01 RF LIGHTING provides guidance for testing RF lighting 
devices. 
 
Attachment List: 
 
640677 D01 RF LIGHTING v01   
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640677 D01 RF LIGHTING v01 
  
 

RF LIGHTING PRODUCTS MUST MEET ALL FCC STANDARDS  
TO MITIGATE POTENTIAL HARMFUL INTERFERENCE TO RADIO SERVICES 

 
Radio frequency (RF) lighting products use RF energy to provide energy-efficient illumination 
and are subject to FCC rules to control potential interference to radio communications services.  
There have been several recent instances of harmful interference caused by certain of these 
products that were not compliant with FCC emissions limits.  This KDB Publication clarifies 
how the present FCC rules apply to these products and outlines manufacturers’ responsibilities 
for controlling interference to ensure compliance. 
 
RF lighting technology has been available for more than 25 years.  Typically, an RF signal is 
applied to a gas inside a lamp.  RF ballasts used with fluorescent fixtures and compact 
fluorescent bulbs are two examples.  These products are subject to the RF emissions limits in 
Part 18 of the FCC rules. 
 
The Part 18 rules specify both AC power line conducted emissions limits below 30 MHz and 
radiated emissions limits above 30 MHz.  (See §§ 18.307(c) and 18.305(c), respectively)  Earlier 
generations of RF lighting products used operating frequencies below 3 MHz and rarely 
produced significant emissions above 30 MHz.  Therefore, radiated emissions measurements 
were not routinely required.  (See §18.309)  
 
We are not aware of any significant interference caused by compact fluorescent lamps.  
However, we have recently observed interference caused by newly installed RF ballasts that 
produced significant radiated emissions well above 30 MHz into the UHF range of the spectrum 
(300 MHz–3 GHz), even though this equipment is being marketed as compliant with Part 18 of 
the FCC rules.  We stress that manufacturers are responsible for compliance with the radiated 
emissions limits.  The exception from routine testing above 30 MHz for devices that operate at 
less than 1.705 MHz does not eviscerate this rule and with this guidance we clarify that 
lighting devices are required to comply with the radiated emissions limits and we are requiring 
radiated emission testing to be performed up to 1000 MHz to demonstrate compliance.  
 
Light-emitting-diode (LED) lighting products use a different technology.  In most cases they 
employ switching power supplies which operate at RF frequencies similar to those used in digital 
electronic products; they do not apply an RF signal to the gas in a lamp.  As such, they are 
subject to the Part 15 rules for unintentional radiators and are subject to the “Verification” 
equipment authorization procedures with the line-conducted and radiated emissions limits in 
§§15.107 and 15.109, respectively.  We are also aware of interference caused by LED lighting 
products, in particular in certain instances where a large number of lamps are used for 
applications such as large advertising or video displays at arenas or stadiums.  With this 
guidance we also clarify that radiated emissions testing is required up to 1000 MHz for LED 
lighting products to ensure compliance with the radiated emissions requirements. 
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The Commission will vigorously enforce these testing rules.  In addition, we will vigorously 
enforce the underlying requirement not to interfere should any interference occur nonetheless.  
To avoid enforcement actions and possible sanctions, we strongly encourage manufacturers to 
help resolve any instances of harmful interference that may occur. 
 
General Conditions of Operation 
 
Unintentional radiators are subject to operation on the condition that no harmful interference is 
caused.  (See §§ 15.5 and 18.111).  Manufacturers and importers (and users) should therefore 
note that lighting devices are required to cease operation if harmful interference occurs. 
 
To help mitigate interference from lighting devices into authorized radio services, manufacturers 
and importers are encouraged to use good engineering designs and construction techniques to 
meet and even exceed the attenuation of unwanted emissions, extend compliance testing beyond 
procedures and guidance traditionally required, and advise the user on how to resolve harmful 
interference problems. (See §§ 15.15 and 18.109.) 
 
Accordingly, in this guidance we are requiring that lighting devices which typically use 
frequencies below 1.705 MHz for their operation to perform radiated measurements up to 1000 
MHz.0F

1 
 
Part 15 Lighting Devices Technical Requirements 
 
Lighting devices that power the bulb or tube with direct current (DC) or alternating current (AC) 
below 9 KHz and utilize switching power supply technology are authorized under FCC Part 15.  
An example of this type of device is an LED lighting device powered by a DC voltage from a 
switching power supply. 
 
 AC Power Line Conducted Emission Limits:  § 15.107(a) for Class B (residential) devices 

or § 15.107(b) for Class A (commercial) devices, as appropriate. 

 Radiated Emission Limits:  § 15.109(a) for Class B (residential) devices or § 15.109(b) 
for Class A (commercial), as appropriate.  Radiated emission measurements are to be 
performed from 30 MHz to 1000 MHz. 

 Equipment Authorization Procedure:  The “Verification” equipment authorization 
procedure is used for both Class A and Class B devices. 

 

1 We recognize that §15.33(b) and § 18.309(a) specify when routine radiated emissions measurements are needed 
based on the highest frequency generated or used in the device or on which the device operates or tunes.  However, 
to help mitigate interference from lighting devices we henceforth explicitly require that radiated emissions testing be 
performed from 30 MHz to 1000 MHz to demonstrate compliance with the applicable radiated emissions 
requirements.  
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Part 18 Lighting Devices Technical Requirements 
 
Lighting devices that power the bulb, tube, etc. using an RF signal that is applied to a gas inside 
a lamp are authorized under Part 18.  Examples of these types of devices include ballasts for 
fluorescent lamps, and self-ballasted lamps powered from an RF source.  
 
 AC Power Line Conducted Emission Limits:  §18.307(c), for all equipment (i.e., 

consumer or non-consumer equipment).1F

2 

 Radiated Emission Limits:  §18.305(c).  Radiated emission measurements are to be 
performed from 30 MHz to 1000 MHz. 

 Equipment Authorization Procedure:  The “Verification” equipment authorization 
procedure is used for non-consumer equipment; and the “Declaration of Conformity” 
(DoC) or “Certification” equipment authorization procedure is used for consumer 
equipment. 

 

2 Note that there is a difference in the terminology between the Part 15 and 18 rules when referring to the 
applicability of the limits for different use conditions.  Part 18 refers to “non-consumer” and “consumer” devices; 
and, Part 15 refers to “Class A digital device” and “Class B digital device.”   
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