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-------------------------------------------------------------------------------- 
Question:    
What equipment cannot be certified by a Telecommunications Certification Body? 
  
-------------------------------------------------------------------------------- 
 
Answer:    
The attached document 628591 D01 TCB Exclusion List v12 identifies equipments that are 
excluded from being certified by a TCB. 
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Attachment (628591 D01 TCB Exclusion List v12) 
 

TCB Exclusion List 
 
In establishing the requirements for Telecommunications Certification Bodies (TCBs), the 
Commission stated that while it intended to allow TCBs to certify a broad range of equipment, 
certain functions should continue to be performed by the Commission.  In accordance with the 
requirements in Part 2, a TCB shall not grant waivers of Commission rules, certify equipment 
where FCC rules do not apply, or act on rules that are unclear; shall not authorize a transfer of 
grantee control; and may not interpret the FCC rules.1  Equipment subject only to Verification (§ 
2.902) or Declaration of Conformity (§ 2.906) procedures of Part 2 Subpart J, or not subject to 
FCC equipment authorization, shall not be approved using the Certification (§ 2.907) procedure.2   
 
The following items are currently identified as being excluded from certification by a TCB.  
Applications for equipment certification, including a change in identifier filing under § 2.933, 
that are excluded from TCB processing shall be submitted directly to the FCC for certification.   
 
1) TCBs are excluded from issuing grants of certification for the following equipment types: 

a) Unlicensed National Information Infrastructure (U-NII) devices with Dynamic Frequency 
Selection (DFS) capability (Part 15 Subpart E), including client devices operating in the 
DFS bands that have radar detection capability;3 

b) Ultra-wideband (UWB) devices (Part 15 Subpart F), wideband systems transmitters 
operating under § 15.250, and wideband vehicular radar systems under § 15.252; 

c) Access Broadband over Power Line (BPL) devices (Part 15 Subpart G); 
d) Radio equipment operating in the 3650 MHz band using unrestricted contention based 

protocol (Part 90 Subpart Z); 
e) Doppler radars operating in the 24.05 GHz to 24.25 GHz frequency band (Part 90 

Subpart F); 
f) Split modular transmitters authorized under § 15.212; 
g) Implanted Transmitters (Part 15 and Part 95 Subpart I). 
h) 700 MHz Band Transmitters (Part 74- 698 – 806 MHz). 
i) Television Band Devices (TVBD) (Part 15 Subpart H). 
 

2) TCBs are excluded from issuing equipment certifications for transmitters subject to the 
following RF exposure conditions and configurations:4 

                                                 
1  See §§ 2.962(f)(5)(i), 2.962(f)(1), and 2.962(c)(4). 
2  Questions regarding FCC rules and equipment authorization policies may be submitted via the Knowledge Database (KDB), an 

OET on-line database containing policies, procedures, common equipment authorization questions, and KDB publications 
cited in this document.  The KDB is available at (www.fcc.gov/labhelp). 

3  Devices with ad-hoc capabilities, or devices that perform active scans (initiate probe transmissions), are considered master 
devices. 

4  See Mobile and Portable Device RF Exposure Procedures and Equipment Authorization Policies (KDB 447498) for related 
information. 
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a) RF exposure evaluations using numerical simulations or computational modeling 
techniques; 

b) Portable transmitters operating at frequencies below 300 MHz and SAR evaluation is 
required; or portable transmitters operating at frequencies above 6 GHz and RF exposure 
routine evaluation is required; except when there is prior FCC approval for equipment to 
be certified according to PBA procedures 

c) Portable transmitters with source-based, time-averaged output power > 900⋅[f(GHz)]-0.5 
mW operating in general population exposure conditions; or > 2250⋅[f(GHz)]-0.5 mW 
operating in occupational exposure conditions;5 

d) Portable devices operating according to occupational exposure requirements, except for 
the push-to-talk device configurations described in KDB 447498; 

 
Change Notice: 
07/28/2008 

628591 D01 TCB Exclusion List v11 has been changed to a new revision under the same 
version: 628591 D01 TCB Exclusion List v11r01 

Page 2 f (i) (2) “SAR-to-antenna-separation” changed to “SAR to peak location 
separation ratio” for clarification. 

08/21/2008 
628591 D01 TCB Exclusion List v11r01 has been changed to a new revision under the 
same version: 628591 D01 TCB Exclusion List v11r02 

Item 1(i) added to list of excluded devices -700 MHz Band Transmitters (Part 74- 
698 – 806 MHz). 

03/12/2009 
628591 D01 TCB Exclusion List v11r02 has been changed to a new revision under the 
same version: 628591 D01 TCB Exclusion List v11r03 

Item 1(j) added to list of excluded devices - Television Band Devices (TVBD) 
(Part 15 Subpart H). 

 

                                                 
5  The thresholds are based on conducted power, according to source-based, time-averaged output power as defined in § 

2.1093(d)(5);  f(GHz) is the mid-band frequency in GHz. 


