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-------------------------------------------------------------------------------- 

Question:  Is there any information or guidance on listing frequency ranges on grants for transmitters 
subject to Certification?   

 Answer:    

  See attached document 634817 D01 Freq Range Listing for Grants v02v02 below. 

Attachment List:  634817 D01 Freq Range Listing for Grants v02v02  



 
   

634817 Freq Range Listing for Grants  DR01 
2 
 

Attachment  
 

Frequency Range Listings For Certification Grants  
 
Part 15 Unlicensed transmitters  

1. Frequency ranges for unlicensed devices must agree with the applicable Part 15 rule applied for.  
2. Do not list restricted bands in Section 15.205 except for certain devices as allowed per 15.205(b). For 

example, UWB devices may operate in restricted bands.  
3. List the center frequency of the lowest channel to the center frequency of the highest channel.  

Licensed transmitters  
Generally, list only allowed frequencies in rule part applied for. However, contiguous frequency ranges that 
extend allowed frequencies and include adjacent frequencies outside the applied rule part are allowed under 
the following conditions (a-h). All of the following must be adhered to.  
 

a. Extended frequency ranges in the line item must have portion of the band fall within the operating 
range of the rule part(s) listed. Rule parts applied for and allocation chart in 2.106 are used to check 
for allowed frequencies for rule part applied for.  

 
b. Frequency range and rule part combos solely outside USA frequencies are not allowed. The device 

must be capable of operating on frequencies in the frequency band listed.  
 
c. For multiple rule part line item, tighter specs must apply where frequency ranges are common 

between rule parts.  
 
d. The filing must have a justification letter for extended frequencies outside of applied rule part. The 

justification letter must indicate the authority* for use of the extended frequencies and marketing 
restrictions.  

 
Examples of authorized use for extended frequencies.  

 
• A waiver of the rules. Provide a copy of the waiver.  

 
• Section 2.103 Federal use of non-federal frequencies.  

 
• Use in other countries. Indicate ITU Region in 2.104.  

 
* Contiguous frequency listings for covering and reducing multiple listings that include frequencies 
that are not listed in the rule part applied for or not described for authorized use in item d (i-iii), are 
acceptable if the filing is accompanied by an attestation letter from the grantee acknowledging that 
the device will be programmed only for the frequencies authorized per item d or allowed by the rule 
parts applied for. This attestation letter must list the authorized use and the exact frequencies allowed 
for each rule part applied for to ensure understanding and compliance with the rules and correct 
programming of the device. As an alternative to listing the exact frequencies, the grantee provides an 
8/22/2007 additional statement acknowledging that it is a violation of FCC rules if the device 
operates on unauthorized frequencies.  

 
e. Frequencies must adhere to the following additional requirements below.  
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1. Extended frequencies not allowed for the following devices.  
 

i. Part 87 devices.  
 

ii. Cell phones under Part 22 and Part 24. 
 

iii. Devices licensed by type such as FRS, GMRS, VHF Marine Handheld and MURS.  
 
 
2. Device must not be capable of operating under 406-406.1 MHz unless rule part applied for 

specifically allows it.  
 

f. Test guidance  
 

1. Test only on allowed frequencies.  
 
2. Test at least one frequency, unless required to test on multiple frequencies, in each band for 

each rule part applied for and ensure the device is capable of operating on the frequency in 
each rule part. Test on one frequency may be accepted if multiple listed bands for a rule part 
with a continuous frequency range listing, if the listed bands are split to remove a conflict 
with other rules and the technical requirements in the split bands are the same. Other 
requirements for RF exposure may apply.  

 
g. All Certification grants with extended frequencies must have the following grant note code: “EF” 

This device may contain functions that are not operational in U.S Territories except as noted in the 
filing. This grant has extended frequencies as noted in the filing and Section 2.927(b) applies to this 
authorization.  

 
h. For devices where the extended frequencies of operation are controlled by software configuration, 

provide the technical description for software configuration control per publication KDB 594280.  
The description must clearly explain how the control is maintained such that the device operates only 
on authorized frequencies. 

 
 

 
 
 

Change notice: 
 
05/tbd/2011 D01 Freq Range Listing for Grants v02v01 has changed to D01 Freq Range Listing for Grants v02v02 
 Clarification has been added  


