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Question:  Can a Part 15 transmitter such as an 802.11b/g, or a UNII device, allow users or professional 
installers to set the country code, or permit other configuration controls to ensure compliance; and is it 
sufficient to provide in the user’s manual a statement similar to: "WARNING: Select only the country in 
which you are using the device. Any other selection will make the operation of this device illegal."?  
 
 
Answer:  Section 15.202 of the rules requires that master devices marketed within the United States 
must be limited to operation on permissible Part 15 frequencies, and such devices cannot have the 
ability to be configured by end users or professional installers to operate outside the authorized bands.   
 
Further, selecting country codes or setting other configuration options for different regulatory domains is 
not permitted if the transmitter can be configured, or has the ability, to operate with technical parameters 
outside the FCC regulations in any bands; or if the transmitter has not been approved by FCC 
certification for such configurations. 
 
It is permissible to allow the selection of different regulatory domains, if the regulatory domain(s) 
selected configures the transmitter to operate only in bands, with technical requirements permitted by 
the rules, and in compliance with the certification as granted. 
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If the device certification requires professional installation, installers may be allowed access to certain 
configuration parameters when on-site (remote access is not permitted); and then only the specific 
configuration parameters identified in the equipment authorization may be configured on-site.  On-site 
adjustments to the transmitter’s frequency selection parameters or certain other technical parameters like 
Dynamic Frequency Selection (DFS) using country codes is not permitted. 
 
Any device meeting the definition of a client as specified in Section 15.202 may have the ability to 
operate on other regulatory domain frequencies if it is under control of (i.e,. automatically associated 
with) a certified master device.1  If a device is approved as a master in certain bands and as a client in 
other bands, the grantee must ensure that there are no software updates or capabilities that will allow the 
device to operate outside its authorized capabilities in the U.S. for each approved band. 
 
Many devices referred to by the Wi-Fi industry as "client devices" may not meet the definition of a 
Section 15.202 client, and must be approved as master devices on U.S. authorized frequencies, and in 
accordance with the grant conditions.  To qualify as a Section 15.202 client, a device cannot initiate, or 
be configured to initiate, any transmission including probes, beacons, and ad-hoc mode transmissions.  If 
a device supports such network initiating functions, it has to be approved as a master device for that 
particular band.2  For devices approved under Section 15.407 subject to the Dynamic Frequency 
Selection (DFS) requirements, “client devices” capable of  initiating such network probes or ad-hoc 
mode transmissions must have radar detection functionality and must be approved with that capability.   
 
If a transmitter is approved as a non-SDR (Software Defined Radio) master or client module, the grantee 
must make sure that the Other Equipment Manufacturer (OEM), or any third party software provider,  
does not have the ability through software to allow for country code settings or other configuration 
controls that permit the device to operate outside the conditions of its grant. (See Section 2.944 and 
KDB 442812). 
 
All applications for equipment authorization for transmitters that can have radio parameters, or other 
technical parameters, reported to the Commission set by software must have an attestation indicating 
that no third party will have software, or configuration control, to program the device out of compliance 
of the technical rules under which it has been certified. 
 

                                                 
1 A client device is defined in Section 15.202 as “a device operating in a mode in which the transmissions of the device are 
under control of the master.  A device in client mode is not able to initiate a network.” 
2 Such devices may still be referred to as “Wi-Fi” clients. 


