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Question:  Can a log average detector be used to make average measurements on intentional radiators? 
  
Answer:    
The radiated emission limits for intentional radiators in Section 15.209 for measurements above 1000 
MHz are based on the use of an average detector.  For demonstration of compliance with the emission 
limits in Section 15.209, this must be a linear average measurement.  Log average measurements are not 
acceptable.  When making measurements in the frequency domain with a spectrum analyzer, linear 
average measurements are obtained by selecting the average detector and power average (RMS) as the 
average type.  The values may be displayed in either linear or log scale.  The choice of linear or log 
scale for the display does not affect the detector function or the displayed values.  
 
The RMS average detector is recommended to be used for complex-modulated signals (video averaging 
is not an appropriate method for modern digitally-modulated signals).  The sweep time should be set 
depending on the bandwidth of the signal being measured.  For example, when measuring average 
power with a minimum of 1 ms per sample bucket averaging time, and a minimum of 1000 
measurement/sample points, a minimum sweep time of 1 second would be required. 
 


